Рейтинг: 3/5 - 2 голосов

В Україні Хелловін почали святкувати нещодавно. Це свято поєднує чимало цікавих традицій.

Коли святкують Хелловін

День усіх святих або Хелловін в Україні святкують 31 жовтня з 1990-х років. Традиція вшановувати дух померлих родичів прийшла до нас з Ірландії. Водночас у США свято вважають одним із найпопулярніших – поряд з Різдвом. За лаштунками моторошного: коли почали святкувати Хелловін Уперше свято Хелловін згадується ще у 1745 році. Традиція святкування Хеловіна, на думку науковців, має язичницьку історію – коли кельти святкували дні мертвих і жнива (Савин): за чергування світлої й темної пір року.

Савин, припускають вчені, демонізували католицькі ченці у 10-11 століттях після прийняття Ірландією християнства, що пов'язували його з поклонінням темним духам.

Під час святкування Хелловіну ірландські діти одягали страшні маски, аби налякати дорослих, випрошуючи таким чином у них цукерки. У руки малеча брала ліхтарик Джека – гарбуз із вирізаним обличчям та свічкою всередині. Цікаво, що у 15 столітті замість гарбуза використовували ріпу чи брукву (дешевші плоди). Фраза, яку промовляють юні вимагачі солодкого, «Цукерки або смерть» (Trick-or-treat) насправді стала легендарною вже у 20 столітті – її вперше почали вживати з 1934 року в США. Літературно його можна перекласти як жарт або пригощання, що вказують на жартівливу погрозу зашкодити, якщо господар не поділиться солодощами. Термін спочатку згадували тільки на заході Північної Америки, до 1940 року фраза поширилась всією країною. Зараз її використовують за межами США, наприклад в Ірландії та навіть у Японії.

У збережених донині рукописах йдеться про доволі химерну традицію ігор на Хеллоуін. Наприклад, у Шотландії дівчата вірили, що кинута через плече шкірка яблука набуде форми першої літери імені судженого. А в легендах про відому криваву Мері переповідають про інше ворожіння – дівчата повинні були підійти у темряві до дзеркала і стати до нього спиною. Молодь вірила, що у дзеркалі можна було побачити обличчя судженого або знайти смерть.

Традиційні костюми на Хелловін: яким образом налякати

На Хелловін традиційними були й залишаються класичні персонажі фільмів жахів: наприклад, Дракула, Франкештейн чи сімейка Адамсів. Переодягатися у лякливі образи вперше почали американські підлітки. Відтоді це стало традицією і поширилося світом. Люди, які не хочуть витрачати зайві кошти й час на придбання костюмів, можуть стати на ніч примарами. Для цього достатньо білої підковдри та пари ножиць для отворів для очей. У страхітливих образах Хелловіну переважають чорні й помаранчеві кольори – символи ночі та пекельного вогню. Прихильникам унікальних карнавальних костюмів на Хелловін пропонують одягатися у телезірок, персонажів з коміксів чи обирати щось з сексуальної тематики. Тема ж костюмів на Хелловін залишається тією ж, що й 50 років тому – нечисть, герої з надприродними силами та міфічні персонажі з переважно кельтських легенд.

Традиційними стравами на Хелловін є солодощі

Традиційні страви для Хеловін в Україні

Хеловін в Україні припадає на осінню пору року, тому на столі обов’язково повинні бути сезонні фрукти та овочі – яблука, гарбузи, горіхи, мед. Насамперед Хелловін – це свято для дітей, тому меню повинно бути переважно з солодощів. Найбюджетніший варіант для українців – яблука, политі сиропом. Для цього вам знадобляться тільки червоні яблука, кухонна пічка і цукор/мед. Водночас в Америці сиропом заливають ще й кукурудзу, додають зефір і мед. Дещо вередливим прихильникам свята пропонують готувати «мавпячі горішки» (арахіс у кунжуті та зі згущеним молоком), цукерки у формі черепів, гарбузів, привидів чи зубів Дракули (зазвичай це желе), або гарбузові пироги/хліб.

Хеловін - 2019: кращі місця в світі, де варто відсвяткувати День всіх святих