Рейтинг: 5/5 - 1 голосов

Як доглядати за вікнами влітку?

Вікна в літній час вимагають мінімальних зусиль для підтримки їх в ідеальному стані. Особливо, якщо навесні були проведені роботи з підготовки конструкцій до теплого сезону.

А саме:

Цих дій достатньо, щоби не згадувати як доглядати за вікнами влітку. Винятком може стати надмірне забруднення вікон біля жвавої траси. Квітковий пилок або летюча іржа також можуть піднести неприємний сюрприз. Коли в повітрі їх багато, вони осідають на профілі й залишають коричнево-жовтий наліт. У такій ситуації рекомендують частіше протирати профіль, щоби наліт не «запікся» на сонці.

У сонячну погоду бруд на вікнах легше виявити, але мити вікна рекомендують у похмуру погоду. Від спеки засіб на профілі і склі швидко сохне, залишаючи розводи. Також не рекомендують використовувати металеві щітки або жорсткі губки, гострі предмети, наприклад, ножі або викрутки, які можуть пошкодити поверхню. Не підійдуть абразивні матеріали, засоби, які містять кислоти, ацетон та інші агресивні компоненти.

Догляд за пластиковими вікнами

ПВХ профіль не любить миючі засоби, що містять ацетон і кислоту, порошки й гелі з абразивними частинками, жорсткі і, тим більше, металеві губки. Вони залишають подряпини.

Для миття пластикових вікон можна скористатися засобом із набору за доглядом за вікнами або звичайним мильним розчином. Компанії, у разі замовлення вікон, можуть дарувати своїм клієнтам спеціальні набори за доглядом.

  1. Намочити в трохи теплій воді із засобом для миття і вижати, щоби вода не капала.
  2. Протерти раму і стулку.

Як прибрати монтажну піну

Вікна після ремонту або установки можуть бути забруднені будівельними матеріалами. Залишки скотча, штукатурки або грунтовки відмиваються теплою водою. Змити монтажну піну водою не вийде.

Незастигла монтажна піна змивається спеціальними засобами для видалення або промивання монтажного пістолета. Використовувати потрібно тканину білого кольору, щоби фарба не відбилася на профілі. Коли під рукою кольорові губки або серветки, їх краще перевірити на кольоростійкість.

Після того, як пляму затерто, профіль потрібно промити мильною водою, щоби засіб не зашкодив ПВХ. Додатково зникне запах хімії.

Можна дозволити піні застигнути й зішкрябати її шпателем із закругленими краями.

Якщо шпатель не прибрав піну на 100%, трапляються рекомендації скористатися рослинною олією. На піну покласти ганчірку змочену в олії на півгодини. Потім спробувати відтерти пляму скребком. Якщо піна не піддається, компрес можна повторити.

Ще «інтернетний» варіант — лікарський засіб «Димексид». З ним потрібно працювати в рукавичках, як із розчинниками! Ватний диск, змочений у засобу, залишають на піні на 5-10 хвилин. Потім обережно прибирають залишки піни і протирають вологою серветкою. Перед застосуванням краще протестувати на невеликій ділянці профілю або підвіконня. Засіб не підходить для лакованих дерев'яних поверхонь.

Залишки піни на склі добре прибираються оцтом.

Очищення дренажних отворів

Дренажні отвори у ПВХ вікнах відповідають за виведення конденсату або води під час зливи, щоби волога не потрапила всередину приміщення.

*Дренажний отвір всередині вікна.

 

*Дренажний отвір на пластиковій рамі зовні вікна

 

*Дренажний отвір ззовні вікна, який закритий пластиковим ковпачком.

Коли під час косого дощу вода проникає через вікно в приміщення, це говорить про те, що отвори можуть бути забиті. Можна не чекати дощу, а відкрити стулку й налити трохи води біля отвору в рамі. Якщо вода пішла, то система водовідведення працює нормально.

«Пробити» забруднення можна дротом, після чого прочистити отвір ватяними паличками, змоченими в мильній воді.

Очищення скла

Мити скло краще після очищення профілю: не потрібно буде боятися забруднити чисте скло брудною ганчіркою.

Під час мийки скло можна подряпати абразивними порошками, тому для миття використовуються рідкі засоби. Якщо немає бажання використовуватися побутову хімію, можна у воду додати трохи оцту (приблизно 20 мл на 1 л води) або нашатирний спирт (30 крапель на 1 л).

На скло наносять засіб і змивають його за допомогою різних інструментів: мірофібри, держателя із шубкою, згону для води, скребачки, склоочисника з розсувним ручкою або магнітної щітки.

Згідно будівельним нормам, у квартирах вище першого поверху всі частині вікна повинні відкриватися, але часто цю вимогу ігнорують. Щоби підвищити безпеку мийки вікон на висоті, можна скористатися склоочисником із розсувною ручкою або магнітною щіткою. Магнітна щітка миє склопакет відразу з двох сторін. Вибираючи щітку, слід звертатися увагу на товщину склопакета, за якою вона працює.

Після мийки скло шліфують газетою або сухою мікрофіброю.

Антимоскітні сітки. Догляд влітку

Принцип догляду за москітками аналогічний як доглядати за пластиковими вікнами влітку — мийка. Вони можуть вимагати додаткового очищення через тополиний пух, який не потрапляє в кімнату, але затримується на сітці.

В цьому випадку антимоскітну сітку знімають і промивають проточною водою. Якщо сітка досить забруднена, краще попередньо її намилити звичайним милом.